HiFi&Musik – 5 av 5 för Narcissus!

Stig Jacobsson, namnkunnig musikskribent, recenserade Narcissus redan i novembernumret 2011 av HiFi & Musik. På något sätt har denna recension undkommit mitt annars intresserade öga. Desto roligare då jag hittade den och den visade sig hylla ”Narcissus”.

”Fredrik Österling är en av våra mest spelade och mest omtalade tonsättare i sin generation (f 1966), För ett drygt år sedan uruppfördes hans ”Robert och Clara” av Helsingborgssymfonikerna dirigerad av Tobias Ringborg, och det är inspelningen av detta tillfälle som nu blivit det tyngst vägande inslaget på en porträttskiva kallad ”Narcissus”. Robert och Clara syftar naturligtvis på paret Schumann, och texten till denna halvtimmeslånga dramatiska scen är hämtad från deras brevväxling genom åren. Det har blivit en stor dramatisk scen fylld med attraktiv och starkt gripande musik med Lars Fosser och Elisabeth Strid i titelrollerna. Mellan de vokala inslagen ryms en hel del underbar orkestermusik. På skivan finns också några andra längre verk: ”Et la terra” och ”Le vin des amants”, och mellan dessa hittar man några korta verk för accordeon, spelade av Andreas Borregaard: ”Paris, Trois heures du matin”, ”Art; the great and terrifying” och ”Satyr” – mat ytterligare några småstycken framförda av artister som Dan Laurin, Vokalharmonin, KammarensembleN och Trio Gáman. Det är en rik och omväxlande skiva.”

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.