7. Matchmaking 2

7. 

Mårten Sandsjö lämnade villigt plats för Patrik och skred iväg med ett hemlighetsfullt men otvetydigt lyckligt leende på läpparna. Då Ignatius fick syn på David vinkades också han in i rummet. Patriks ögon flackade oroligt mellan Ignatius och David som om han följde en tennismatch.

“Ingen fara, Patrik. David har mitt fulla förtroende. OK. Shoot. Vad har hänt med Maria? Är hon skadad?”

Patrik betedde sig nu än mer nervöst. Tycktes leta efter något i fickorna. Kontrollerade med ett lite för hårt ryck i handtaget att dörren var stängd.

Tror han att han spelar med i en film?

“Patrik…” Ignatius stränga röst igen.

“Jo…Jag talade just med ägaren till Bykrogen i Pajala.”

Patrik flackade med blicken tillräckligt länge för att få Ignatius att kosta på sig en irriterad harkling.

“Jo, han heter Arne och är en riktigt trevlig kille.”

“Okej, Patrik. Dramaturgin i din entré rimmar väldigt illa med orden en riktigt trevlig kille. Sjung ut för helvete.” Ignatius ställde sig med ryggen demonstrativt mot Patrik med händerna fabrikörsartat hoptvinnade bakom ryggen.

“Maria åkte in till Bykrogen i går kväll, söp sig aprak, skällde ut personalen, skrek något om Berns, Riche och kvalitetsutveckling innan hon låste in sig på damtoan och somnade.”

Efter att ha levererat meningen i ett enda andlöst svep dråsade nu Patrik ner i en skinnfåtölj, tydligen normalt reserverad för Ignatius, eftersom ordet ”Chefen” var broderat på tygöverdraget som omslöt nackstödet.

Ignatius stod fortfarande vänd ut mot fönstret. Några knappt märkbara ryckningar i händerna var allt som tydde på eventuell sinnesrörelse. Solen sken genom fönstret och lämnade större delen av Ignatius i bländskugga.

Kvalitetsutveckling. Jojo. She has a way with words. Vad säger du, David? Spontant vill jag donera hennes hud till någon form av dermatologiskt institut. Schweiz? Resten kan vi skicka till anatomiska teatern i Uppsala. Om de tar emot nu för tiden. Var är Rudbeck när man behöver honom? Arbetsgivarperspektivet, David?”

Obehagligt modererad och spänningsfri röst. Kontrollerad vrede. Har jag inte känt den här energin tidigare..?

Ignatius vände sig om och David mer kände än såg att Ignatius nu spände ett par brinnande ögon i hans. Motljuset skapade en polykrom gloria runt Ignatius hjässa.

Balansera nu, David, gå inte på den här bollen…

”Ja, alltså, Janne…Det beror lite på hur du har skissat upp en möjlig professionell skilsmässa. Alltså – hur ser avtalet ut?”

Linda inte in…var rak, hur svårt kan det vara…

Ignatius klev fram ur motljuset.

”Skissat och skissat.” Ögonen nu helt urskiljbara och inte alls så brinnande som David föreställt sig nyss – snarare trötta, osäkra, oroliga.

”Eh…Jag har väl gjort som man brukar. Gett henne ett förslag på ersättning. Skrivit ett kontrakt…Eller…” Skiftning uppåt i tonläge. Andhämtning. ”Patrik? Hur blev det med kontraktet? Har vi det underskrivet?”

Patrik ryckte till och satte sig kapprak i fåtöljen.

”Jo visst har vi ett avtal. Inga problem.”

”Har ni skrivit avtalet med Maria som person eller med Marias bolag?”

Ignatius ryckte på axlarna och gjorde en bjudande gest åt Patriks håll.

”Med Marias bolag. ” Svaret kom snabbt. Trovärdig ton. Antagligen en bra kille. Patrik bläddrade i sin mobiltelefon, och hittade vad han sökte. ”La-dame-et-la-licorne AB. Man har ju hört mer catchy firmanamn.”

”Har någon av er talat med henne? Frågat hur hon mår? Ignatius?”

”Jag vill väl inte prata med henne. Snacka om att sätta mig på pottkanten! Hur fan ska vi få programmen färdiga till sponsorkvällen? Tydligen har hon inte gjort ett skvatt.”

”Har du inte fått några korrektur? Eller bett att få?”

”Korrektur. Röven. Hade jag haft tid att be om korrektur hade jag gjort det själv. Och hon har skyllt på att alla var så sena med bilder och brödtext så hon var tvungen att skicka filen direkt till byrån. Vart är världen på väg om man inte ska kunna lita på folk, undrar jag. I vilket fall. David. Jag sparkar hennes arsle ur organisationen.”

Om du ska verka hård, så skippa anglicismerna…

”Antagligen kommer ingen, vare sig facket eller Svensk Scenkonst tycka ett skit om det. Mitt problem här på hemmaplan blir att kunna leverera i tid. Och göra det på ett så bra sätt så att vi kan hanka oss fram även nästa säsong. Det betyder bara en sak, David. Du får fixa’t.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.